FU*K´s årsberättelse 2013 Del 1

14 spelningar har gått och det har snart 2013 också gjort. Ett underbart år med många roliga spännande möten med människor, toner, skratt, gråt, krockar, bröllop, födelsedagar och så vidare. FU*K tänkte detta år i form av 10705 tecken försöka att dela med sig av några upplevelser och minnen vi har ifrån 2013. När detta skrivs så har vi precis avslutat vår Adventskonsert i Västanfors kyrka i vår hemkommun Fagersta. En konsert som innehöll mycket värme och omtanke till de som inte har det lika gott som vi har det. Överskottet från den konserten går till Barncancerfonden och vi har själva skänkt 10,000 kr till SOS barnbyar. Hur som helst, det är inte där vi ska börja så vi gör som vanligt…”Börjar om från början”.

Den 6 april samlades vi för avresa till årets premiärgig som gick av stapeln i Stockholm på den stora ukulelefesten. Det var utsålt till denna tillställning som bestod av akter som bland annat DUR-RACKARNA från Åland, Torbjörn Farm, Heavy Baron och Vemmet från Oslo. De tre förstnämnda gjorde riktigt fina framträdanden med mycket spelglädje och inlevelse. Vi stack som vanligt ut med vårt set som också innehöll ett par nya låtar. Några höjde nog på ögonbrynen och undrade vad vi höll på med, men många var positivt överraskade. Kul! Sista bandet bestod av ett stjärnspäckat gäng och det märktes att ukulelekretsen (som tycker att det är förfärligt att vi spelar ukulele med plektrum) höjt dem till skyarna. De äntrade scenen och utlovade att nu skulle det bli drag! Det blev det. Åtminstone Segdraget. Deras setlista var i det tröttaste laget och folk började att skruvade på sig och snart började en efter en att lämna lokalen. En av FU*K:arna lämnade också salen och träffade en äldre dam utanför som frågade: ”Var du också tvungen att gå ut?” ”Ja, fy vad varmt det är därinne.” svarade han diplomatiskt. ”Jaha ja, jag gick ut för att det var bland det sämsta jag hört.” svarade hon. För oss var det tydligt att vikten av att ha roligt på scenen tillsammans med publiken, är en betydelsefull nyckel till en musikalisk positiv upplevelse. Lova att säga till oss när ni har roligare än FU*K!

Detta var också förändringarnas gig. Ricky gjorde sin sista spelning i kilt eftersom tyget allt som oftast ramlade ner mellan cajonen och hans händer. Detta gav oss ett lite ”luddigt” ljud och vi var tvungna att lösa det med ett par trekvartsbyxor istället. Många har klagat över att inte få se hans snygga ben men det här var tvunget att ske, så nog snackat om det. Det här var också Olssons sista gig med FU*K eftersom han beslutade att flytta till annan ort. Vid den här tidpunkten så visste vi inte att det skulle bli hans sista, men han fortsatte att komma på ett par repor och han kommer säkerligen att komma upp och gästa någon gång i framtiden. Den bästa förändringen var att det var premiär för våra egendesignade Converseskor.

FUKSKOR                                                                            Fagersta Ukulele* Klubb goes Converse.                                                                                 Foto: Okänd

Efter detta hade vi ett antal privata spelningar som också skulle ge oss flera jobb. Den förstnämnda av dessa var sjukt jobbig. Vi fick aldrig sluta spela! Misstolka inte, det är sjukt roligt att lira och vi är grymt tacksamma över de gånger vi ropas upp. Det här var fysiskt jobbigt, inget annat. De bokstavligen drog upp oss på scenen och det inte bara en eller två gånger. Vi kom fram till att setet förlängdes med drygt 1 timme! Dessutom hade Lasse lite myror i brallorna och kunde inte vänta på att få äntra scenen, så han drog med sig Steffo och Owe och körde igång lite tidigare än oss andra. Vi satt som skrattande frågetecken medan de agerade förband åt oss själva.

Vi hade i år som mål att försöka komma utanför Fagerstaområdet lite oftare och så blev det också. Ett av gigen var i Eskilstuna. Det var en privat födelsedagsfest med ett underbart sällskap som visste hur man har roligt. Vår medverkan skulle vara lite hemlig och innan giget så kommer kunden in och berättar var vi får ta mat o.s.v. Först talar han om för oss att han har hört att vi ska vara grymma och höjer självmant gaget med tusen spänn, sen kommer han med en briljant idé. ”Killar! Kan inte ni gå in och käka och snacka engelska! Kommer någon fram och pratar med er, så säger ni bara att ni är golfspelare ifrån Skottland. Det blir ju skitkul!” Sagt och gjort. Några av oss som tveksamt tycker att detta är en bra idé vänder ut och in på tröjorna och går dit. Det första gästerna säger är ”Jaha, är det ni som ska spela ikväll.” Lyckat. Spelningen blev i alla fall lyckad och efteråt så hängde kvinnorna som druvklasar i logen efter T-shirts och för att få en skymt av Owes muskulösa kropp.

etunafansetuna skottska                   Glada tjejer backstage och Skotska golfspelare med tröjorna ut och in.                          Foto: Ricky Mähl

I juli kom en efterlängtad helg. Den enda officiella spelningen i Fagersta plus äran att få lira på en vigsel mellan två av FU*K´s mest hängivna fans. Vi börjar med spelningen på Hamnkrogen. Vi hade frågat vår ukulelevän ”Baronen” om han ville komma och värma upp publiken för oss. Det ville han som tur vad. ”Baronen” och hans ”Baronessa” gjorde en liten avstickare i semestern till vår hembygd. Han är en härlig scenpersonlighet, sångare och ukulelespelare så han gjorde självklart succé och för vår del en perfekt uppvärmare! Publikmässigt så visste vi inte riktigt vad vi skulle förvänta oss denna kväll eftersom det fortfarande var lite semestrar som pågick. Dessutom så var det ganska kylslaget den här dagen så vi trodde nog att det skulle bli lite färre än vad det brukar vara. När det väl var dags för oss att gå på, då hade det kommit sjukt mycket folk så vi kom knappt fram till scenen.

HamnkrogenhalsbandFullsatt hamnkrogsFU*K och FU*K halsband.                                                                     Foto: Okänd och Ricky Mähl

Spelningen gick riktigt bra och Fagerstapubliken fick höra lite nytt material så som ”Come On!” med The Hives, ”Does Your Mother Know?” med ABBA och ”Drunken Lullabies med Flogging Molly. En av kvällens höjdpunkter var publikens sång på Die Mauer. Shit! Ni rensade rent våra öron totalt! Vi blev återigen inropade till ett flertal extranummer och det tackar vi er för! Tack Fagersta!

Fortsättning följer…

Detta inlägg publicerades i Det här gör FU*K. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s